Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.05.2023. 15:56

Project 3 Mobility

EU odobrila 179.5 mil. eura za robotaksi

Europska komisija odobrila bespovratnih 179,5 milijuna eura kompaniji Project 3 Mobility za razvoj autonomnih električnih vozila

EU odobrila 179.5 mil. Eura za robotaksi

Hrvatskoj kompaniji sredstva se dodjeljuju za projekt „Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture“, a projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sam proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.

"Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj. Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine“, istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, tzv. robotaksi, specijalizirana infrastruktura i platforma za upravljanje kompletnom uslugom. Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, i to u Hrvatskoj.

Project 3 Mobility osnovali su Mate Rimac, direktor za strategiju u Rimac Automobilima Marko Pejković i glavni dizajner u Rimac Automobilima Adriano Mudri.

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->