Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.09.2023. 12:58

PUBMET2023

10 godina konferencije o otvorenoj znanosti

Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji održat će se od 13. do 15. rujna 2023. na Sveučilištu u Zadru

10 godina konferencije o otvorenoj znanosti

Sudionike očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i etičnog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Pubmet2023_logo

PUBMET2023 i ove godine okuplja eminentne stručnjake iz područja znanstvene komunikacije, izdavaštva i otvorene znanosti. U svojem izlaganju Kathleen Shearer (Confederation of Open Access Repositories) problematizirat će utjecaj slobodnog tržišta u stvaranju dubokih nejednakosti u pristupu i sudjelovanju u znanstvenoj komunikaciji. Natalia Manola (OpenAIRE AMKE) govorit će o načinima na koje otvorena znanost mijenja znanstveno-istraživački krajolik, a Luca de Santis (Net7 Srl) predstavit će inovativnu platformu GoTriple, koja promiče višejezičnost i višekulturalnost u znanosti.

Zbog niske razine reproducibilnosti, porasta broja publikacija upitne kvalitete, kao i sve učestalijih manipulacija recenzijskim postupcima, pitanja odgovornosti i etike u znanstvenoj komunikaciji postaju sve važnija. Kako postojeću krizu iskoristiti za napredak predložit će Matt Hodgkinson (UK Research Integrity Office). Na samom kraju konferencije, Predrag Pale (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva) zaintrigirat će sudionike aktualnim pitanjima: Odakle dolazi sva ta pompa oko umjetne inteligencije? Je li ovo prvi put? Imamo li zaista pravu, opću AI i ako ne, kada ćemo je imati? Koliko će tehnologija promijeniti svakodnevne zadatke, profesije, znanost i znanstveno izdavaštvo?

10 godina Pubmeta

Pozvanim predavačima pridružit će se niz autora koji će kratkim izlaganjima predstaviti inicijative i projekte otvorene znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama, te na taj način dodatno obogatiti zanimljiv program ovogodišnje konferencije PUBMET2023 i potaknuti diskusiju.

Predkonferencijski dan ponudit će nekoliko korisnih radionica o inovativnim alatima, mogućnostima korištenja Wikipedije u postizanju veće vidljivosti otvorenih repozitorija, te novim proizvodima naših sponzora, a u programu konferencije predviđena je i panel rasprava posvećena ekološki osviještenoj i održivoj znanstvenoj komunikaciji. Interaktivna posterska sesija donosi niz zanimljivih primjena otvorene znanosti u praksi.

Pubmet2023_plakat

Konferenciju PUBMET2023 organiziraju Sveučilište u Zadru, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju - ZNAK, Sveučilište u Zagrebu te Sveučilište u Rijeci.

Osim sudjelovanja uživo, registrirani korisnici moći će PUBMET2023 konferenciju pratiti i online. Registracije su moguće na sljedećoj poveznici, a program konferencije nađite ovdje.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->