Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2023. 14:58

VIDI.EDU

Sveučilište VERN': Poduzetnička kultura

Uz interdisciplinarni pristup studiju, jaka temeljna znanja i obveznu stručnu praksu zapošljivost VERN'ovih alumnija je gotovo 100%

Sveučilište VERN': Poduzetnička kultura

Sveučilište VERN' nudi dva prijediplomska i jedan diplomski studij računalstva i tehnologije. Svaki od programa nudi jedinstveni set temeljnih tehničkih znanja i vještina. Prijediplomski studij Interneta stvari (Internet of Things – IoT) studentima omogućuje usvajanje elementarnih znanja iz područja računarstva i elektrotehnike o sklopovima, operacijskim sustavima itd. Istovremeno se uče vještine programiranja (Phyton, Raspberry Pi), specifična znanja o mrežama, bazama podataka i cyber sigurnosti, UX-u i UI-u, ali i znanja o razvoju i programiranju IoT uređaja i usluga.

„S takvim backgroundom uspješno se integriraju u poslovnim organizacijama na poslovima IoT developera, web i mobile developera, IoT infrastructure designera, IoT security experta i ostalim djelatnostima“, napomenuo je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN'.

Na prijediplomskom studiju Poslovne informatike fokus je na implementaciji informatičkih tehnologija u poslovnim procesima. Na tom studiju stječu se znanja o upravljanju bazama podataka i korištenju algoritama, projektiranju informacijskih sustava i protokolima. Nude se i stručna znanja o razvoju i programiranju u jezicima kao što su Phyton, C#, Java, JavaScript, ASP.NET i drugima.

Rektor Sveučilišta VERN' naglasio je: „Ta ih znanja osposobljavaju za dinamične IT karijere na pozicijama backend developera, frontend developera, fullstack developera, system administratora itd.

Diplomski studij IT menadžmenta više je orijentiran prema specijalizaciji u primjeni tehničkih i tehnoloških znanja u upravljanju poslovnim ili tehnološkim procesima. Studenti koji ga upisuju nakon prijediplomskog studija u ovoj fazi obrazovanja usvajaju specijalistička znanja iz područja poslovnog upravljanja, integracije IT-a u poslovanje, razvoja informacijskih sustava, modeliranja poslovnih tehnologija, upravljanja razvojnim odjelima unutar organizacija itd.“

shutterstock_906211301

Razvoj poslovnih vještina i poduzetničke kulture

Osim ključnih znanja u svojim područjima studenti stječu dodatna znanja kako bi osnažili svoje potencijale i proširili perspektive karijernog razvoja, pri čemu je interdisciplinarni pristup duboko prožet kroz sve VERN'ove studije.

„Tako primjerice na svim informatičkih studijima studenti kroz zasebne kolegije usvajaju znanja iz područja psihologije, ekonomije, marketinga, financija i upravljanja poslovanjem što kasnije primjenjuju tijekom rada na projektima, studentskim natjecanjima, rješavanju projektnih zadataka, pa i pokretanju startup projekata za vrijeme studija. Takav pristup im na tržištu daje prednost jer su, osim tehničkih znanja, tijekom studija razvili i poslovne vještine i kompetencije, kao i poduzetničku kulturu“, pojasnio je pristup studiranju na VERN'u rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Na razvoju tzv. mekih vještina radi se kroz interaktivnu, poticajnu i problemski orijentiranu nastavu. Ove vještine su vrlo tražene u poslovnom svijetu i preduvjet su za uspješnu karijeru. Vještine dijaloga, empatije, liderstva, time managementa, asertivnosti i javnog nastupa grade se kroz interakciju s profesorima i za vrijeme timskog rada na projektnim zadacima. Učestala terenska nastava na kojoj studenti razmjenjuju mišljenja i iskustva s predstavnicima uspješnih kompanija, upoznaju djelovanje venture capital fondova i razgovaraju s osnivačima uspješnih startupova također doprinosi građenju tih vještina.

shutterstock_364435274

Priprema za tržište rada

Rektora Sveučilišta VERN' pitali smo i kako studijski programi pripremaju studente za tržište rada i usvajanje novih tehnologija.

„Kroz projekt #EducationmeetsBusiness blisko surađujemo s brojnim tvrtkama na tržištu, ukupno više od tisuću, od kojih dobivamo povratne informacije o tome što tvrtke traže kod svojih budućih stručnjaka i s kakvim se tržišnim trendovima suočavaju. Tako studenti već za vrijeme studija usvajaju znanja koja najbolje odgovaraju aktualnim potrebama tržišta. Zanimljiva gostujuća predavanja vodećih stručnjaka u tehnološkim kompanijama, zatim iskustva naših alumnija koji su razvili uspješne karijere ili poduzetničke projekte i brojni posjeti uspješnim startupima ili poduzetničkim inkubatorima dodatno obogaćuju znanja. Zatim ih dodatno razvijaju tijekom obavezne stručne prakse kako bi uspješno zakoračili u poslovni svijet. Ne čudi stoga da dobar dio njih svoje poslovne karijere započinje još za vrijeme studija te da zapošljivost VERN'ovih alumnija iznosi gotovo 100 posto".

Studenti u središtu nastavnog procesa

Svi studijski programi i druge aktivnosti povezane s nastavom usmjerene su prema stjecanju kompetencija koje su povezane s potrebama budućih radnih mjesta. Tijekom studija aplikacije se programiraju u najpopularnijim programskim jezicima, stvaraju se pravi IoT uređaji koristeći Raspberry Pi, senzore i ostale elektroničke komponente. Također se kreiraju korisnička sučelja, radi se s više vrsta baza podataka te se projektiraju računalne mreže i sve to kroz praktičan rad i konkretnu primjenu.

Na VERN'u se potiče multidisciplinarnost i međustudijska suradnja i studenti se upoznaju s potrebama drugih sektora kao što su mediji, digitalne komunikacije, ekonomija, turizam i kreativna industrija.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->