Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.07.2022. 13:27

NATIVE AD 

Razvoj kreativnosti uz ključna znanja i vještine

Studenti računarstva i informatike na Sveučilištu VERN’ uče i poslovnu stranu, odnosno kako s tim znanjima riješiti nečiji poslovni problem.

Razvoj kreativnosti uz ključna znanja i vještine

U vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalizacije poslovnih modela, otvaraju se potrebe za novim kompetencijama na tržištu rada. Koje su to vještine ključne za buduća zanimanja i kako na te izazove odgovara Sveučilište VERN’, približio nam je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN’. Izdvojio je ključne kompetencije u narednih pet godina: “Unazad nekoliko godina na tržištu jača potreba za kompetencijama iz područja kao što su internet stvari, strojno učenje, data mining, umjetna inteligencija, UX/UI, proširena stvarnost.”

NATIVE AD

Znanja i kreativno razmišljanje

Studenti koji završe studije iz područja računarstva i informatike raspolažu ključnim znanjima i vještinama o uporabi programskih jezika i novih poslovnih aplikacija, učinkovitom korištenju te kvalitetnoj analizi baza podataka, kao i o općenitoj obradi i primjeni prikupljenih informacija, smatra rektor Cvrtila.

Vlatko-Cvrtila - VERN - print

“Pored toga, studenti kroz projektnu nastavu uče kako primijeniti informatička znanja u rješavanju nečijeg poslovnog problema te na taj način stječu kompetencije iz ekonomije i poduzetništva. Potičemo ih na kreativnost, odnosno na „out of the box“ razmišljanje, zatim na prepoznavanje i poznavanje raznih alata i tehnologija koji će im omogućiti bolje snalaženje u poslovnom okruženju te na cjeloživotno učenje ili barem učenje do umirovljenja, iako nije preporučljivo stati s osobnim usavršavanjem ni tada“, opisao je iskustvo studiranja na Sveučilištu VERN’ prof. Cvrtila.

Suradnja s top ICT tvrtkama za unaprjeđenje studijskih programa

Studijski programi se kontinuirano mijenjaju i nadopunjuju. Jedan od ključnih načina za detektiranje trendova je direktna konzultacija i suradnja sa stručnjacima iz ICT sektora. Sveučilište VERN’ u tom području ima projekt suradnje s gospodarstvom #EducationmeetBusiness. Do ključnih trendova za poboljšanje studijskih programa dolazi se na više načina.  „Prvo, u komunikaciji s poslovnim sektorom imamo priliku dobivati povratne informacije o znanjima i vještinama koje se traže na tržištu, te slijedom toga radimo prilagodbe u studijskim programima. Drugo, naši studenti tijekom studiranja obavezni su odraditi praksu u poslovnom sektoru. Treće, ostvarujemo suradnju s tvrtkama-partnerima na čijim projektima rade studenti tijekom studiranja i na taj način stječu dodatna znanja, kao i kontakte u poslovnom sektoru”,  pojasnio je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Smjerovi za zanimanja budućnosti

Studenti na VERN’-u imaju priliku razvijati se u smjerovima poslovne primjene IT-a, povezanih tehnologija i umjetne inteligencije ili komunikacije u cyber prostoru.

Preddiplomski stručni studij Poslovne informatike namijenjen je studentima s aspiracijom prema primjeni znanja u upravljanju poslovnim procesima.

„Taj ih studij priprema za developerske karijere (izrada mobilnih, web i desktop aplikacija…), baratanje s velikim količinama informacija (analiza podataka, poslovne baze podataka), ali i za razumijevanje poslovne ekonomije, što im omogućuje osobno profiliranje za developera i menadžera koji poznaje poslovne procese, način izrade aplikacije i modele monetizacije“, tumači rektor Cvrtila te kao dobre uzore spajanja developmenta i ekonomije navodi Billa Gatesa (Microsoft) i domaćeg poduzetnika Svena Marušića (Five) koji su uspješno spojili developerske i menadžerske kompetencije.

Sveučilišni studij Interneta stvari je interdisciplinarni studij koji pokriva područja kao što su data science, prediktivne tehnologije, sigurnosni protokoli, informacijski sustavi, programiranje, senzorne tehnologije i drugo.

„On ih priprema za karijeru developera i znanstvenika-inženjera koji će znati kako dizajnirati i programirati uređaje povezane internetom i 5G tehnologijama, poput pametnih kuća, autonomnih vozila, korisničkih sučelja i aplikacija, i slično“, istaknuo je prof. Cvrtila.

Preddiplomski sveučilišni studij Cyber komunikacija više je društveno-tehnološki orijentiran, a studente osposobljava za naprednu primjenu informatičkih znanja (aplikacija ključnih za cyber komunikaciju) te za korištenje znanja i vještina u oblikovanju različitih sadržaja u cyber prostoru (tekstualnih, vizualnih, audiovizualnih).

Osim preddiplomskih studija, studentima i ostalim IT stručnjacima na raspolaganju je specijalistički diplomski studij IT menadžmenta. Studenti se na tom studiju poslovno i poduzetnički profiliraju za upravljanje poslovnim procesima uz pomoć informacijskih tehnologija.

Za vrijeme faksa na posao

Da parafraziramo staru parolu, studenti Sveučilišta VERN’ imaju visoku stopu zapošljivosti od 98 posto. Razlog leži u odličnim programima obvezne studentske prakse, radu na stvarnim projektima te suradnji s uspješnim tvrtkama. Diplomanti se brzo integriraju u radno okruženje ili samostalno pokreću projekte. Od poznatih tvrtki s kojima VERN’ surađuje tu su Combis, Uber, Rimac Automobili, Ericsson Nikola Tesla, Nokia Hrvatska i druge.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Native Ad
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->