Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.10.2023. 14:17

VIDI.EDU

RIT Croatia: Američka i hrvatska diploma

Diploma ima težinu zbog stvarnog rada koji studenti odrađuju na obveznoj stručnoj praksi u tvrtkama iz realnog sektora

RIT Croatia: Američka i hrvatska diploma

RIT Croatia izvodi američke prijediplomske studije, a diploma ima težinu i zbog fokusa na stvaran rad koji studenti odrađuju na obveznoj stručnoj praksi u tvrtkama iz realnog sektora. Fokus je stavljen na multidisciplinarni pristup i koncept „T-shaped“ obrazovanja

RIT Croatia je međunarodni kampus američkog sveučilišta RIT koje ima izniman ugled u međunarodnoj STEM zajednici. Na RIT Croatia kampusima studenti mogu odabrati američke prijediplomske studije Informacijske tehnologije/Web and Mobile Computing BS (u Zagrebu i Dubrovniku) te Dizajn novih medija/New Media Design BFA. Pored toga, u sklopu cjeloživotnog obrazovanja na zagrebačkom kampusu izvodi se RIT Master of Science studij, Information Technology and Analytics. Treba napomenuti da su programi i nastavni planovi RIT Croatia u potpunosti usklađeni s visokim standardima obrazovanja i akademskim programima matičnog sveučilišta.

RIT Day 3 - Mesek Mislav-7956

Dvije diplome

Upravo je ta usklađenost ono što izdvaja RIT Croatia u odnosu na druge visokoobrazovne institucije. Studenti stječu na prijediplomskim američkim studijima dvije diplome: američku diplomu koju dodjeljuje RIT te hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia.

U fokusu obrazovanja koje nudi RIT je priprema studenata za potrebe tržišta rada. Činjenica je da poslodavci danas više cijene diplomante sa stečenim radnim iskustvom i razvijenim praktičnim znanjima. RIT Croatia to postiže kroz akademsku izvrsnost s jedne strane, te kroz fokus na iskustveno učenje u učionici i izvan nje s druge strane. Takav pristup uključuje stjecanje stvarnog radnog iskustva kroz program stručne prakse u trajanju od 800 sati.

„Nadalje, posvećeni smo promicanju multidisciplinarnog pristupa i koncepta „T-shaped“ obrazovanja putem pažljivo usklađenog spoja predmeta specijalističkih znanja i općih znanja. Podjednako važno, vodimo računa o adekvatnom razvoju tvrdih, ali i mekih vještina kod studenata. Studenti RIT Croatia su studenti američkog sveučilišta koje je prisutno na nekoliko kontinenata; uz Erasmus, naši studenti imaju priliku provesti semestar ili dva na kampusima RIT-a u SAD-u i Aziji, što je izvrsno za upoznavanje drugih kultura, osamostaljivanje i širenje horizonata“, pojasnio je prof. dr. sc. Alan Mutka, voditelj studija Informacijske tehnologije na RIT Croatia.

RIT Croatia

Praćenje tehnoloških trendova

Izv. prof. dr. sc. Martin Žagar, predavač na studiju Informacijskih tehnologija, objasnio je na slikovitom primjeru kako se pozorno prate svi aktualni trendovi: „U današnje vrijeme je izrazito bitno ne samo pratiti trendove u tehnologiji (ali i izvan tog područja), već ih i anticipirati sa ciljem pravovremenog reagiranja. Izvrstan primjer je ChatGPT i općenito korištenje umjetne inteligencije, oko čega smo u protekloj akademskoj godini imali radionice i sastanke u svojoj organizaciji – sa ciljem, naravno, adaptacije i razvoja sustava obrazovanja koji će u konačnici osigurati najbolje obrazovno iskustvo za studenta.“

Osim toga, RIT Croatia ima bliske odnose s ključnim dionicima, kao što je ukupno šest kampusa RIT-a (SAD, Azija, Europa) s kojima se redovito izmjenjuju informacije. Istovremeno se njeguju bliski odnosi s industrijom. Studenti razvijaju projekte u suradnji s tvrtkama te se dodatno uključuju i u istraživačke projekte financirane od strane raznih EU programa kao što su InterReg, Erasmus i EIT.

Suradnja uključuje i diplomante koji su u zadnjih četvrt stoljeća razvili respektabilne karijere i oni su ti koji danas razvijaju industriju. Partnerska mreža obuhvaća preko 500 tvrtki iz različitih sektora u Hrvatskoj i svijetu, a diplomanti kao predstavnici industrije aktivno sudjeluju u radu savjetodavnih tijela RIT Croatia.

„Najznačajniji vid suradnje svakako su oblici iskustvenog obrazovanja za naše studente – od business caseova i stvarnih poslovnih slučajeva tvrtki, pa sve do obvezne stručne prakse i završnih projekata sponzoriranih od strane industrijskih partnera“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Martin Žagar.

RIT Day 3 - Mesek Mislav-7874

Visok stupanj zaposlenja diplomanata

Zapošljivost studenata kreće već na drugoj godini kada studenti kreću s programom stručne prakse i često, pogotovo u IT sektoru, studenti nakon stručne prakse ostanu raditi u tim tvrtkama. Zapošljivost diplomanata je stabilna i visoka. Gledajući generaciju 2022., 93,5% diplomanata te generacije je pronašlo zaposlenje i/ili nastavilo sa studijem u roku od 6 mjeseci od diplomiranja. Poslodavci su izrazito zadovoljni, rado sudjeluju u networking i obrazovnim događanjima namijenjenima studentima RIT-a. Uz ključna tehnička znanja i meke vještine, poslodavci često hvale i snalažljivost studenata, što je danas izrazito tražena vještina.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->