Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2022. 15:38

Promo članak 

HT organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom je prezentirao prvo metaverse ukupljanje u hrvatskoj na brzoj optičkoj infrastrukturi nužnoj za izgradnju metaverzuma.

HT organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom organizirao je prvi metaverse događaj koji se potpuno odvio u virtualnom prostoru gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti.

Promo članak

Metaverzum je evoluirana verzija interneta, odnosno ogromna interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova, koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu.

Pritom je jedna od ključnih karakteristika metaverzuma optimizirano osobno iskustvo. Posrijedi je potencijalno iduća velika era računarstva u kojoj će se fizički svijet doslovno povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, eCommercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine…

Avatari u prezentacijskoj dvorani

Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u narednim godinama, s time da su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura – 5G, WiFi 6, 6G mreže, cloud. 

HT je već testirao i 5G+ u živoj mreži na 26GHz, tehnologiju koja omogućuje višegigabitne brzine do 4 Gbit/s i odzivom ispod 10 milisekundi, a koje su iznimno bitne za razvoj metaverzuma i stvaranja cijeloga novog ekosustava. 

Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja unutar kojih su prolazili novinari putem svojih, specijalno dizajniranih avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shoppinga preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži. 

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo novinare je proveo kroz virtualni svijet i pritom ih upoznao s prednostima metaverzuma te istaknuo:

 

Boris Drilo i Bojan Mušćet ispred Roblox prezentacije

"Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno nadopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža  visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi danas na prvoj Meta-presici u Hrvatskoj." 

Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj tako je pokazao neslućene mogućnosti virtualnih svjetova, predstavivši metaverzum kao potencijalno funkcionalnog nasljednika weba.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatski Telekom metaverse
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->