Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2023. 14:19

VIDI.EDU

FOI: Jedinstveni spoj znanja iz informatike, ekonomije i poslovanja

Osim niza temeljnih tehnoloških znanja, FOI je poznat po interdisciplinarnom pristupu s jakom komponentom ekonomije

FOI: Spoj znanja iz informatike, ekonomije i poslovanja

FOI je prepoznatljivo ime u STEM obrazovanju, a odlikuje se snažnim kurikulumom temeljenim na stručnim tehničkim znanjima, interdisciplinarnom pristupu u područjima informatike, ekonomije i poslovanja, ali i inovativnom pristupu učenju.

Obogaćena temeljna znanja

Studenti na FOI-ju dobivaju temeljna znanja o tehnologiji i infrastrukturi koja omogućuju izradu programske potpore, znanja o radu suvremenih informacijskih sustava, oblikovanju baza podataka s mogućnošću administriranja te programiranje u mnogim programskim jezicima kao što su Java ili C++.

Kroz studij studenti ovladavaju alatima za programiranje mrežnih aplikacija  i projektiranje standardnih poslovnih informacijskih sustava. Uz to, na fakultetu se sve više primjenjuju tehnologije poput umjetne inteligencije i strojnog učenja u područjima kao što su obrada podataka, prepoznavanje uzoraka, analitika ili autonomni sustavi. Primjenjuje se i IoT u razvoju aplikacija, sustava i rješenja koja uključuju senzore, bežičnu komunikaciju i analitiku podataka. Jedan dio kolegija fokusiran je na upravljanje računalnim resursima (cloud computing), na blockchain tehnologiju koja se nadovezuje na kriptovalute i decentralizirane aplikacije, te biometriju i druge tehnologije.

promo (12)

Interdisciplinarni pristup

Neke od istaknutih karakteristika Fakulteta organizacije i informatike oduvijek su bili interdisciplinarni pristup i aktualnost studijskih programa koji na jedinstven način povezuju znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja.

Studenti se tako na studiju Informacijski i poslovni sustavi upoznaju s temeljnim ekonomskim pojmovima i metodama, dok studijski program Ekonomika poduzetništva upoznaje studente s novim ekonomskim i informatičkim spoznajama, konceptima i poslovnim modelima poduzetništva koji su utemeljeni na znanju i stvaralaštvu.

Studenti uz to dobivaju temeljna znanja informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne procese u organizacijama, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja studentima omogućuje poznavanje i razumijevanje pojedinih ekonomskih metoda, metoda upravljanja organizacijom te metoda razvoja informacijskih sustava.

FOI by Darko

Metodologija učenja

Tzv. meke vještine jako su bitan dio studiranja i studijski programi na FOI-ju stavljaju velik naglasak na njihov razvoj. To primjećuju poslodavci kada studenti dolaze na stručnu praksu ili zapošljavanje. Potencira se timski rad u rješavanju problema prema problem-based learning  modelu učenja i poučavanja. Takav pristup razvija fleksibilnost, spremnost na efikasno i brzo rješavanje problema, potiče se kreativnost i emocionalna inteligencija te se studente potiče na učinkovito upravljanje vremenom i razvijanje adaptabilnosti.

Studenti se kroz studij susreću i s drugim tehnologijama kroz razne suradnje s tvrtkama iz poslovnog sektora. Jedan od takvih primjera su stručne akademije partnerskih kompanija, gdje studenti imaju priliku upoznati novije marketinške alate ili tehnologije poput Reacta s kojima kroz redovnu nastavu nisu stigli toliko raditi.

Studentima se na FOI-ju nastoji omogućiti temeljno poznavanje tehnologije. Ako usvoje princip na kojemu ono funkcionira, sutra će se moći prilagoditi pojavi novih tehnologija. Izrazito je važno naučiti mladu osobu kako učiti te brzo i efikasno usvojiti nova znanja i vještine.

Kako omogućiti usvajanje novih tehnologija

U nastavnom procesu velik naglasak stavljen je na razvoj sposobnosti identificiranja i rješavanja problema (problem-based learning), dok se kroz učenje temeljeno na radu (work-based learning) nastoje potaknuti kreativnost i inovativnost u radu te odgovornost i prilagodba u novim poslovnim situacijama. Studente se uči agilnom pristupu razvoja softvera s naglaskom na različite metodologije pristupa i prilagodbu više njih istovremeno, a uz to je naglasak stavljen i na sve veću interakciju različitih programskih proizvoda s umjetnom inteligencijom. To je ono što poslodavci najviše očekuju od budućih zaposlenika u IT-u i sektorima koji se „naslanjaju“ na IT.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->