Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Revolucionarni hemisferični rotor za VTOL letjelice
Članak
Objavljeno: 30.09.2022. 10:55

Blainjett 

VIDEO: Revolucionarni hemisferični rotor za VTOL letjelice

Ideja novog pogona je generirati učinkovitiji vertikalni potisak bez zauzimanja velike količine prostora.

VIDEO: Revolucionarni hemisferični rotor za VTOL letjelice

Tvrtka Blainjettt razvija bespilotnu letjelicu s vertikalnim uzlijetanjem koja će imati takozvani hemisferični ili hemi-rotor pogon koji će biti u stanju isporučiti neviđenu snagu, brzinu i učinkovitost zahvaljujući svojim jedinstvenim pogonskim sustavima i konstrukciji zrakoplova.

Blainjettovo rješenje je ispočetka bilo namijenjeno letećem motociklu (hoverbikeu) koji će koristiti velike rotore s promjenjivim korakom radi učinkovitosti, ali ugurati cijelu povlačeću polovicu diska ispod karoserije. Koristeći podijeljenu zakretnu ploču, osmislili su sustav koji bi odmah spustio nagib lopatice do potpuno vodoravne svaki put kad bi ušao u svoj utor na karoseriji, a zatim bi ga vratio na pozitivan nagib kad bi izronio na drugoj strani.

Rezultat je, prema riječima predsjednika Blainjetta Caryja Zacharyja, bio sustav koji je zauzimao otprilike isto toliko prostora kao skup manjih ventilatora, ali s ogromnim prednostima u izlaznom potisku i učinkovitosti.

To je bilo na hoverbikeu, a sada tvrtka dizajnira bespilotnu letjelicu s hemi-rotorom, sposobnu za krstarenje kako bi maksimalno iskoristila ideju.

"Ako se naše laboratorijsko testiranje nastavi sadašnjim smjerom, vjerujemo da će se naš prototip (konfiguriran s hemi-rotorom) pohvaliti najučinkovitijim profilom lebdenja i letenja prema naprijed od bilo kojeg VTOL zrakoplova s ​​rotorom na svijetu", navodi Zachary.

Kako se u laboratoriju testira novi pogon možete vidjeti u ovom videu.

Za VTOL lebdjenje, gornji i donji dio karoserije drona otvara se izlažući veći postotak površine rotora protoku zraka i postižući maksimalan uzgon. Zatim, kad se počne kretati naprijed pod snagom velikog stražnjeg gurajućeg potisnika, karoserija se zatvara, a podizni rotori počinju raditi u polu-rotorskom načinu rada, spljoštavajući se dok prolaze kroz karoseriju i naginju natrag kada su ponovno u zraku.

Pri određenoj brzini zraka, uzgonski rotori mogu se potpuno zaustaviti, okrenuti u stranu i početi djelovati kao krila. Samo tijelo drona dizajnirano je tako da djeluje i kao krilo kada je zatvoreno, a mogućnost promjene nagiba lopatica na rotorima za podizanje omogućuje im da rade kao kontrolne površine u krstarećem letu.

Blainjett 2

Pri velikim brzinama, široka krila mogu prestati biti prednost i početi uzrokovati previše otpora. Ipak, ovo nisu obična krila. Uz potpunu kontrolu nad njihovom orijentacijom, ovaj ih dizajn može tretirati kao zakretna krila, jer nagnuta oštro unazad, nude mogućnost krstarenja s malim otporom.

Kada bi Blainjettt mogao poletjeti s novom letjelicom pune veličine zasad još nije poznato.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Blainjett hemi-rotor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->