Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.01.2023. 13:37

University of Cambridge 

Solarni reaktor pretvara CO2 i plastiku u gorivo

Istraživači su razvili sustav koji može transformirati plastični otpad i stakleničke plinove u održiva goriva korištenjem energije Sunca.

Solarni reaktor pretvara CO2 i plastiku u gorivo

Svi znamo da su staklenički plinovi i plastični otpad među najvećim krivcima za klimatske promjene koje dovode do globalnog zatopljenja. Znanstvenici Sveučilišta u Cambridgeu razvili su reaktor na sunčevu energiju koji može pomoći u rješavanju oba problema, pretvarajući CO2 i iskorištene plastične boce u korisne materijale i održiva goriva.

Uređaj se sastoji od dva odvojena odjeljka, jednog za plastiku i jednog za CO2, a u svakom odjeljku su jedinice koje apsorbiraju energiju svjetlosti i koriste je za pokretanje katalizatora koji pretvara sirovinu u nešto korisnije.

Apsorber svjetlosti je perovskit, koji se nameće kao obećavajući materijal za solarne ćelije, dok se katalizator može mijenjati ovisno o željenom konačnom proizvodu.

"Općenito, pretvorba CO2 zahtijeva puno energije, ali s našim sustavom, u osnovi samo bacite svjetlo na to, i on počne pretvarati štetne proizvode u nešto korisno i održivo", rekao je dr. Motiar Rahaman, suautor studije . "Prije ovog sustava nismo imali ništa što bi moglo selektivno i učinkovito proizvoditi proizvode visoke vrijednosti."

reaktor

U testovima je tim pokazao da reaktor može učinkovito raditi pod normalnim uvjetima temperature i tlaka, koristeći samo sunčevu svjetlost za energiju. Katalizator od legure bakra i paladija uspio je pretvoriti PET plastične boce u glikolnu kiselinu, kemikaliju koja se koristi u kozmetičkoj industriji.

Ugljični dioksid je pretvoren u ugljični monoksid pomoću spoja kobalta, a sintetički plin pomoću legure bakra i indija i formatiran pomoću specifičnog enzima.

Reaktor radi vrlo učinkovito pa tim kaže da je njegova stopa proizvodnje do 100 puta učinkovitija od uređaja koji koriste druge katalizatore na solarnu energiju.

Sljedeći koraci su daljnji razvoj reaktora tijekom sljedećih pet godina za proizvodnju složenijih molekula.

"Trenutno proizvodimo prilično jednostavne molekule na bazi ugljika, ali u budućnosti bismo mogli prilagoditi sustav za izradu daleko složenijih proizvoda, samom promjenom katalizatora", rekao je Subhajit Bhattacharjee, jedan od autora studije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Synthesis možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->