Nalazite se
  • Zdravlje
  • Novi biomarker predviđa unaprijed smrt od korone
Članak
Objavljeno: 01.10.2021. 13:52

Mount Sinai Hospital 

Novi biomarker predviđa unaprijed smrt od korone

Pad u određenim električnim aktivnostima srca omogućuje predviđanje smrti od COVID-19 više od 2 dana unaprijed.

Novi biomarker predviđa unaprijed smrt od korone

Znanstvenici u istraživačkom centru bolnice Mount Sinai u New Yorku, otkrili su biomarker koji se temelji na EKG očitanjima električne aktivnosti srca, koji može predvidjeti vjerojatnost da će neki pacijenti zaraženi Covidom-19 umrijeti i to 52 sata unaprijed.

Kad su bolnice pretrpane COVID-19 pacijentima, liječnicima predstavlja veliki izazov kako se usredotočiti na one pacijente kod kojih su najveći rizici za razvoj teških oblika bolesti.

Utvrđeno je da brojni biomarkeri na bazi krvi pomažu u takvim procjenama, no takvi testovi oduzimaju puno vremena za uzimanje uzoraka i analizu podataka.

Istraživači Mount Sinaia kažu da su otkrili puno jednostavniji biomarker koji se temelji na običnim očitanjima elektrokardiograma (EKG-a), a u stanju je predvidjeti da će pacijent najvjerojatnije umrijeti najmanje 2 dana unaprijed.

Retrospektivno istraživanje zdravstvenih kartona 140 pacijenata s COVID-19 pokazalo je da su smanjeni QRS valni oblici pokazatelj skore smrti pacijenata u 74 posto slučajeva. Kriteriji koje je razvio tim Mount Sinaia nazvani su LoQRS, a istraživači predlažu da to bude učinkovit način testiranja onih pacijenata s težim simptomima, jer je srednje vrijeme do smrti od prvog očitanja LoQRS-a otkrivenog u studiji iznosilo 52 sata.

"Naša studija pokazuje da smanjeni valni oblici EKG-a tijekom bolesti COVID-19 mogu biti važan alat za zdravstvene radnike koji brinu o tim pacijentima, dopuštajući im da uoče brze kliničke promjene i brže interveniraju", kaže Joshua Lampert , viši autor studije. "S obzirom na to da se slučajevi COVID-19 i hospitalizacije nastavljaju povećavati, EKG-i mogu biti korisni bolnicama za brigu o tim pacijentima prije nego što im se stanje dramatično pogorša."

Zanimljivo je da su istraživači također otkrili da je LoQRS učinkovit i u otkrivanju onih pacijenata s gripom koji će najvjerojatnije umrijeti.

“Što se tiče skrbi o pacijentima s COVID-19, naši nalazi ukazuju na to da bi za zdravstveno osoblje moglo biti korisno provjeriti EKG prilikom prvog prijema pacijenta u bolnicu, kao i naknadni EKG tijekom boravka u njoj kako bi procijenili LoQRS, osobito ako pacijent nije postigao  klinički napredak ”, kaže Lampert. "Ako je prisutan LoQRS, tim bi mogao razmisliti o proširenju medicinske terapije ili premještanju pacijenta u visoko nadzirano okruženje, poput jedinice za intenzivnu njegu (ICU), u očekivanju pogoršanja kliničke slike.

Znanstveni rad o novom „biomarkeru smrti“ od Covid-19 i gripe objavljen u Američkom žurnalu kardiologije možete pronaći na ovoj poveznici.

Nego, jeste li se cijepili?!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->