Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2022. 09:33

MIT 

Rekord brzine prijenosa podataka iz svemira

Mali satelit koji su razvili inženjeri MIT-a postavio je novi rekord u prijenosu podataka između satelita i Zemlje.

Rekord brzine prijenosa podataka iz svemira

MIT-jev sustav TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) koristio je laser za prijenos ogromnih količina podataka brzinom do 100 gigabita u sekundi (Gbps).

Ova brzina prijenosa podataka daleko je veća od većine veza koje ćete imati između svemira i zemlje. SpaceX-ov satelitski internet Starlink nudi do 500 Mbps premium korisnicima, a čak i prijenos podataka Međunarodne svemirske postaje dostiže oko 600 Mbps. To čini TBIRD do 200 puta bržim.

Ključna razlika je u tome što većina satelita s zemaljskim postajama komunicira putem radiovalova. TBIRD, s druge strane, koristi lasersko svjetlo koje može prenijeti do 1.000 puta više podataka u svakom prijenosu. Laseri ipak imaju određenih poteškoća jer su zrake puno uže, zahtijevaju preciznije usklađivanje između odašiljača i prijamnika, a svjetlost može biti iskrivljena atmosferom, što dovodi do gubitka podataka. Stoga je TBIRD osmišljen kako bi prevladao te probleme.

TBIRD communications payload components

Satelit sadrži tri glavne gotove komponente, brzi optički modem, optičko pojačalo signala i disk za pohranu, sve upakirano u spremnik veličine kutije za cipele. Kako bi se uhvatio u koštac s problemom gubitka podataka, tim je razvio novu verziju onoga što se zove protokol za automatsko ponavljanje zahtjeva (ARQ).

Ovo omogućuje prijamniku zemaljske stanice da upozori pošiljatelja na određene pakete podataka koje je propustio, tako da ih satelit može ponovno poslati.

One-meter telescope

Što se tiče poravnanja, TBIRD se ne zamara gimbalom za usmjeravanje laserske zrake. Umjesto toga, koristi prilagođeni sustav signaliziranja pogrešaka koji prilagođava cijeli satelit tako da bude usmjeren točno prema prijemniku. Ovo, kaže tim, omogućuje minijaturizaciju optičkih komponenti.

Nakon što je postigao TBIRD-ovu izvornu misiju brzog prijenosa ogromne količine podataka putem lasera, MIT to sada planira udvostručiti.

"Planiramo primijeniti dodatne značajke TBIRD sustava, uključujući povećanje brzine na 200 gigabita u sekundi, omogućavajući silaznu vezu više od 2 terabajta podataka, što je ekvivalentno 1.000 filmova visoke razlučivosti," rekla je Jade Wang, voditeljica programa TBIRD.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT TBIRD
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->