Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Pametni rančevi prikupljaju energiju iz kretanja životinja
Članak
Objavljeno: 04.12.2022. 11:16

Sveučilište Southwest Jiaotong 

Pametni rančevi prikupljaju energiju iz kretanja životinja

Krave će u budućnosti nositi nosive uređaje i senzore koji će se napajati iz njihovih pokreta.

Pametni rančevi prikupljaju energiju iz kretanja životinja

Znanstvenici kineskog Sveučilišta Southwest Jiaotong, predstavili su projekt čiji je cilj poboljšanje učinkovitosti stočarstva na velikih farmama, uz pomoć modernih digitalnih tehnologija.

Na nekim postojećim farmama već se koriste senzori za praćenje kretanja stoke, kako bise spriječilo da životinje odlutaju predaleko, no kineski znanstvenici su istražili ideju čitavog "pametnog ranča", gdje bi napredni senzori nadzirali okoliš i same životinje, a pokretali bi se kinetičkom energijom.

"Na ranču, praćenje informacija o okolišu i zdravlju stoke može pomoći u sprječavanju bolesti i poboljšati učinkovitost uzgoja i upravljanja pašnjacima", kaže koautor istraživanja Zutao Zhang. "Ove informacije mogu uključivati ​​koncentraciju kisika, temperaturu i vlažnost zraka, količinu kretanja, reproduktivne cikluse, bolesti i proizvodnju mlijeka."

Na hipotetskom pametnom ranču, krave bi nosile nosivu opremu nalik pametnom satu u obliku školjke. Nosivi gadget se pomiče sinkronizirano s tijelom životinje, dok se njihalo unutra njiše i radi s magnetima i zavojnicama kako bi pojačalo te pokrete i pretvorilo kinetičku energiju u električnu energiju, koja se pohranjuje u ugrađenoj litijskoj bateriji.

"Postoji ogromna količina kinetičke energije koja se može sakupiti svakodnevnim pokretima goveda, kao što su hodanje, trčanje, pa čak i pokreti vrata", kaže koautor Yajia Pan, istraživač na Sveučilištu Southwest Jiaotong.

Tim je testirao potencijal prikupljanja energije u laboratorijskim testovima koji su simulirali kretanje stoke i dokazao da može generirati dovoljno energije za male senzore. Znanstvenici su također testirali uređaj na ljudima i otkrili da je lagano trčanje sve što je potrebno za pokretanje funkcije mjerenja temperature.

"Kinetička energija prisutna je posvuda u okolišu – lišće koje se njiše na vjetru, kretanje ljudi i životinja, kretanje valova, rotacija zemlje – svi ovi fenomeni sadrže mnogo kinetičke energije", kaže Zhang i ističe kako ne bismo smjeli dopustiti da ova energija propadne.

Istraživanje objavljeno u časopisu iScience možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->