Nalazite se
  • Pop Tech
  • Omega i ESA lansirali sat za vrijeme na Marsu
Članak
Objavljeno: 30.09.2022. 14:20

Marstimer 

Omega i ESA lansirali sat za vrijeme na Marsu

Poznati švicarski brand na tržište donosi prvi sat koji istovremeno prikazuje vrijeme na Zemlji i Marsu.

Omega i ESA lansirali sat za vrijeme na Marsu

Europska svemirska agencija udružila se s poznatim švicarskim proizvođačem luksuznih ručnih satova Omegom, kako bi zajednički izradili Marstimer, prvi ručni sat na svijetu koji istovremeno prikazuje zemaljsko i marsovsko vrijeme. 

Marstimer je službeno predstavljen u ESA ESTEC stožeru u Nizozemskoj i predstavlja najnoviji sat iz Omega Speedmaster serije.

Satovi Omege su bili prilično popularni među astronautima Gemini i Apollo misija i dugi niz godina su povezani sa svemirskim istraživanjima, a danas ih nose i NASA-ini astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Marstimer

Početni koncept za Marstimer došao je od ESA-inih inženjera i znanstvenika, koji su željeli sat s funkcijama specifičnim za misiju na Marsu za pomoć pri upravljanju roverom Rosalind Franklin. Tim je stupio u kontakt s Omegom i to je dovelo do partnerstva za izradu novog sata.

Marstimer je razvijen prema ESA patentima. Uključuje značajke iz prethodne suradnje ESA-e i Omege na X-33 Skywalkeru koje su koristile ideje ESA-inog astronauta Jean-Françoisa Clervoya, plus više novih. Na primjer, osim što pokazuje vrijeme na Marsu, X-33 Marstimer može pronaći pravi sjever na Zemlji i Marsu bez korištenja magnetskog kompasa.

Više informacija o Marstimer satu možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi OMEGA Marstimer
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->