Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Odbijen napad ruskih hakera na ukrajinsku energetiku
Članak
Objavljeno: 13.04.2022. 13:50

CERT-UA 

Odbijen napad ruskih hakera na ukrajinsku energetiku

Ukrajina kaže da su ruski hakeri neuspješno pokušali izvesti cyber napad na jednog velikog opskrbljivača električnom energijom.

Odbijen napad ruskih hakera na ukrajinsku energetiku

Ukrajinski nacionalni tim za protuhakersku zaštitu CERT-UA (Computer Emergency Response Team of Ukraine), tvrdi da je uspješno uspio odbiti ruski hakerski napad čiji je cilj bio dobiti pristup računalima koja upravljaju trafostanicama i izbrisati sve podatke s njih.

Da je bio uspješan, napad je mogao ugasiti čitavu infrastrukturu jednog velikog opskrbljivača energijom kojeg Ukrajinci ne žele imenovati, no kažu da se radi o kompaniji koja opskrbljuje energijom korisnike u gusto naseljenim područjima.

Prema navodima ukrajinskog dužnosnika za cybersigurnost Viktora Zhore, u odbijanju napada CERT-UA je imao pomoć i od stručnjaka za cybersigurnost iz tvrtki ESET i Microsoft

CERT-UA kaže da iza napada stoji hakerska grupa Sandworm, poznata i kao Jedinica 74455, ruska kibernetička vojna jedinica koja radi za rusku vojnu obavještajnu službu, a za napade na energetske objekte Ukrajine korišteni su maliciozni programi INDUSTROYER2 i CADDYWIPE.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->